33% huishoudens kreeg te veel huurtoeslag (Algemeen Dagblad)

FOTO EPA
DEN HAAG – Ongeveer eenderde van de ongeveer 1miljoen huishoudens die in 2006 huurtoeslag ontvingen, moet geld terugbetalen. In totaal is 192 miljoen euro te veel uitgekeerd.

Belangrijkste reden voor de overschrijding is dat de fiscus toeslagen automatisch toekent aan mensen die het voorgaande jaar ook al huurtoeslag ontvingen, terwijl pas na afloop wordt gecontroleerd of iemand daar op basis van zijn jaarinkomen wel recht op heeft.

De 320.000 mensen die over 2006 geld moeten terugbetalen, zijn gemiddeld een bedrag van 600 euro schuldig. Ongeveer 70.000 huishoudens moeten zelfs meer dan 1000 euro terugstorten. Een groot deel heeft het geld al terugbetaald. Het bedrag hoeft niet in een keer te worden teruggestort. De belastingdienst kent een regeling waarbij het bedrag over 24 maanden mag worden uitgesmeerd. Wie in financiƫle problemen zit, kan een aparte regeling krijgen.

Over 2007 zijn er nog geen gegevens beschikbaar. Volgens het ministerie van VROM is onduidelijk of het te veel uitgekeerde bedrag iets te maken heeft met de recente overschrijdingen bij de huurtoeslag. De schatkist is er jaarlijks zo’n 200 miljoen euro meer aan kwijt dan gedacht. Onderzocht wordt hoe dat komt.