Huurders krijgen meer rechten bij woningverbetering

De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel voor een initiatiefrecht voor woningverbetering voor huurders. Dit wetsvoorstel houdt in dat, wanneer een huurder zijn verhuurder een redelijk voorstel doet voor een renovatie, de verhuurder dit voorstel moet uitvoeren. Huurders kunnen hiermee bijvoorbeeld voorstellen doen voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen.

Of een voorstel redelijk is hangt af van een aantal zaken. Zo zal de huurder bereid moeten zijn een redelijke huurverhoging te betalen. Ook moet de renovatie passen in het beleid van de verhuurder en mag het de mogelijkheid tot verhuur of de waarde van de woning niet aantasten. Als de verhuurder het voorstel van de huurder niet aanvaardt, kan de huurder de rechter vragen zich uit te spreken over de redelijkheid van het voorstel. Ook wordt het in de nieuwe situatie mogelijk om een voorstel tot renovatie dat is ingediend door een meerderheid (70 procent of meer) van de huurders van een complex, ook voor de overige huurders gaat gelden. Daarmee kunnen enkele huurders een dergelijke renovatie niet tegenhouden. Dit geldt ook al voor voorstellen tot renovatie van de verhuurder.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

bron: www.vrom.nl